A NET

10387145_776726739045520_9157458568122491741_o

Az internet az a hely, ahol nevető cicákat és citromba harapó babákat nézhetünk, de vajon mik a hátrányai és előnyei ennek a végtelen információforrásnak?

Ma már mindenki a net segítségével kommunikál, művelődik, esetleg butul. Rengeteg közösségi oldal közül választhatunk, ahol egymás képeit, szövegeit tekinthetjük meg. A legismertebbek közé tartozik a Facebook, amit Mark Zuckerberg hozott létre egyetemista korában. Sokszor láthattatok olyat, hogy valaki ötpercenként posztol valamit, csak azért, hogy sok pozitív visszajelzést (like-ot) kapjon. Van, aki a saját háziállatainak készít profilt, sőt még az állapotát is „kapcsolatban”-ra állítja magával vagy egy másik kedvenccel, és még sok más furcsa ötlet, ami akár az internetfüggőség jele is lehet. Ez egy elég gyakori betegség a mai világban. Az mondhatja magát függőnek, aki az egész életét a képernyő előtt tölti, és például a Facebook-fal ellenőrzése fontosabb számára, mint egy séta a barátaival (feltéve, ha még vannak neki olyanok). Természetesen nem azért csinálja az illető, mert szeret a neten lógni, hanem mert mindig az az érzése támad, hogy különben lemarad valamiről.

Persze nem csak ártani tud az internet. El tudnád képzelni magad Wikipédia nélkül? Mert én biztosan nem. Továbbá, ha valami érdekel, mihez fordulsz? A nethez. Én már sokszor találkoztam olyannal, hogy kérdeztem valakitől valamit, és azonnal rávágta: Google a barátod! Nem éppen kielégítő válasz, de végül is igaz. Sok blog van a hálón, ami szerintem nagyon érdekes, megismertet más emberek véleményével, világnézetével. Itt nem a nyolcéves kislány Justin Bieber-fan blogjára gondolok. A neten rengeteg zenei videó van, és sokkal egyszerűbb itt rákeresni, letölteni őket, mint CD-n beszerezni, vagy lemezen hallgatni; ezekhez még klip sincs, hát akkor miért ne válasszuk a YouTube-ot?

Ha okosan használjuk, az internet nagyon hasznos tud lenni, de mindig tudni kell, hol a határ.