KÉPEK, MOZOGNAK ÉS NAGYON ROSSZAK

bmn-banner2

Nézel filmeket? Megvannak a személyes kedvenceid, nem? Most nem róluk lesz szó, hanem azokról a filmekről, melyeknél csak reménykedünk, hogy egy vicc, és az alkotóik nem gondolták komolyan.

Nehogy azt hidd, hogy a költségvetésen vagy esetleg a színészgárdán múlik a film minősége.  Sokszor adott egy mű, és annak az adaptációja válthat ki belőled olyan érzéseket, hogy csakis önmagadat hibáztatod a saját butaságodért, ami miatt valami összetört benned. Bennem ilyen érzéseket keltett Az utolsó léghajlító – annyit fűznék hozzá, hogy nem véletlenül kapott Arany Málna-díjat.

A másik gyakori eset, hogy sikerült egy szórakoztató/elgondolkodtató/jó filmet összehozni, aminek aztán csinálnak folytatást. Az ilyen sorozatoknál az utolsó részek már nagyon izzadságszagúak, ahogy próbálják az utolsó bőrt is lehúzni a szériáról.

Hogy melyik műfaj bővelkedik hasonló minőségű alkotásokban? A trash-horror, már a nevében is benne van. Idetartozik a Sharknado (cápás tornádó), a Robotkrokodil, az Iron Sky (a nácik idáig a Hold sötét oldalán bujkáltak, most pedig támadnak), a Kétfejű cápa, stb. Jó párat láttam az alábbiak közül, és csak nevetni tudtam rajtuk. Ha komolyan vehető filmeknek szánták őket, akkor itt és most elmorzsolok egy könnycseppet csalódottságomban. Ezeken felül vannak teljesen elborult, abszurd filmek is – amiknek már az előzetese úgy zavarba hozza az embert, hogy percekig csak pislog.

Exploitation filmek, nem mond túl sokat, ugye? És ha azt mondom, hogy kizsákmányoló tömegfilmek?  Ezek olyan művek, melyeket csupán azért alkottak, hogy minél több pénzt szedjenek be. A hiba csak ott van, hogy általában zs kategóriás filmek születnek így. Hogy akarják elérni a nagy bevételt? Rájöttek, hogy az emberek olyan filmeket néznek meg, melyben szép, cicis nők vannak és sok-sok vér. Jellemzően nem dolgoznak nagy költségvetéssel, ezen is spórolnak.

Tarantino is vett át elemeket az exploitation műfajból – kiben ne maradt volna meg a szürreális módon fröcsögő vér? A színe is inkább ketchupra emlékeztet, nem mellesleg rengeteg van belőle, mindenkiből mindenhonnan hatalmas sugárban spriccel.

László Lívia