NE ADD A FÖLDET!

2750056025_a20bebc873_z

Környezet. Az a dolog, amiről az emberek java azt állítja, hogy tesz érte valamit. Újrahasznosít, szelektál, komposztál, és próbálja minél inkább csökkenteni a Földre mért karbonlábnyomát. Valljuk be, mégis kevés ember van, aki tényleg radikális mértékben csökkenti Földünk szennyezését. Mert hát mégis kényelmesebb autóval közlekedni, mint biciklire pattanni, és egyszerűbb a tejesdobozt a szemetesbe dobni, mint elvinni a legközelebbi szelektív hulladékgyűjtőhöz. Természetesen nem várható el senkitől, hogy változtasson életmódján, de mégis sok dologgal tehetünk a globális felmelegedés ellen.

Ott van például az újrahasznosítás. A tevékenységre használt angol szó, a recycling, jobban kifejezi, hogy anyagok környezettudatos körforgásáról van szó, a nyersanyag–késztermék–hulladék–nyersanyag stb. folyamatban. Az újrahasznosítás célja a Föld erőforrásainak kímélése, például, hogy kevesebb fát kelljen kivágni. Emellett fontos feladat, hogy a természetbe kerülő hulladék mennyisége is csökkenjen. Ennek a tevékenységnek kreatív módjai is lehetnek. Sok kortárs művész használ fel újra hulladékká vált tárgyakat, felhíva ezzel a figyelmet fogyasztási szokásaink árnyoldalaira.

Az újrahasznosítás mértéke Európában
Az újrahasznosítás mértéke Európában

Az embereknek inkább a megújuló energiaforrások felé kellene fordulnia. Mert például a kőolaj, kőszén és földgáz használatával olyan maradandó károsodásokat mérünk a Földre, mint pl. az üvegházhatás, vízszennyezés és a levegőszennyezés. Nem mellesleg ezekből az energiákból egyszer majd kifogyunk. Néhány ország megújuló forrásokból termeli meg áramfogyasztásának nagyobbik részét, mint például Izland (100%), Paraguay (100%), Norvégia (98%), Brazília (86%), Új-Zéland (65%), Ausztria (62%) és Svédország (54%). (Mi pedig itt vagyunk, és várjuk a gázt az oroszoktól.)

2750056025_a20bebc873_z

Én személy szerint úgy gondolom, hogy az embereknek több figyelmet kellene fordítaniuk arra, hogy megőrizzük a Földet legalább a jelenlegi formájában. Nem szeretném, hogy a gyerekeim és az unokáim olyan világban nőjenek fel, ahol nincsenek jegesmedvék és pingvinek, és a tiszta vízhez nehezebb hozzájutni, mint manapság egy iPhone 6-hoz.

Ece Özturna