Sport-e a sakk?

Mix
PEOPLE TEAM tábor

Ez a kérdés foglalkoztat nap mint nap, mivel sok ember megkérdőjelezi kedvenc játékom létjogosultságát sportként. Valójában ez egy bonyolult, összetett, nézőponttól is függő kérdés.

Nyilvánvalóan a sakk nem olyan értelemben vett sport, mint a foci, a kézilabda, a kosárlabda vagy akár a tenisz. Tehát nem egy „látványsport”, de még csak nem is fizikai sport. Ellenben a szellemi sportok közé sorolható, amit az is bizonyít, hogy szerepel a pekingi Szellemi Világjátékok játékai között. Kérdem én, ha a bridzs és a go sportnak számít, akkor a sakk miért ne számítana annak?

Annál is inkább, mert a sakk – legalábbis az emberek számára – a végtelen lehetőségekről is szól, ami szintén sportmivoltát bizonyítja, hisz például egy focimeccsnek – de akármilyen sportnak – is megannyi kimenetele lehet.

A másik probléma az adott kérdéssel kapcsolatban a fentebb említett „nem látványsport” jelenség. Értem ezalatt azt, hogy az átlagember számára a sakk unalmas, ráadásul sokuk egyáltalán nem is érti a szabályokat, így azt sem, hogy mi folyik a táblán. Ez így van, ezt el kell ismerni. Nyilván ezek nem mondhatóak el egy olyan sportágról, mint – mondjuk – a foci, amit még egy kutya is megért, mert olyan egyszerűek a szabályok és maga a játékmenet is. Talán ebben is rejlik a sakk „misztikuma”, különlegessége, hogy ez egy külön világ, amit a kívülálló nem érthet, így emiatt nem is nagyon ismerik el sportként.

Azonban a sport egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy fejleszti az ember bizonyos képességeit. Fizikai sportoknál ez főleg a fizikai tulajdonságokban mutatkozik meg, de nyilván fejleszti a küzdőképességet és más egyéb emberi tulajdonságokat is. Utóbbiakat a sakk is ugyanígy erősíti, hisz ugyanúgy meg kell küzdeni a győzelemért (ha nehéz ezt elhinni, akkor csak annyit mondok, hogy vannak akár 6 órás sakkmeccsek is, ami eléggé elképzelhetetlen más sportoknál…). Ám a sakk inkább a szellemi képességeket fejleszti, ami sokkal nagyobb segítség lehet a mindennapokban és a tanulásban, mint a fizikai erő.

Így azt gondolom, hogy ha nem is a klasszikus értelemben véve, de igenis sport a sakk.

Csonka Balázs

KecskeNEWSás-archívum – 2014

Embersétáltatás
10 ok, amiért jó, hogy macskám van

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Haj, Villő!

– Képzeld, jött egy új kislány az oviba! – újságolta Nagypapának Matyi. – Tényleg? Hogy hívják? – Villő. – Hát…
PEOPLE TEAM tábor

Mi lenne, ha a tábor télen működne?

Igencsak érdekes lenne, ha a PEOPLE TEAM-tábort télen tartanák. Most erről írok néhány mondatot. Ha most tél lenne, nyilván nem…
PEOPLE TEAM tábor

A császárkalács tovább hasít

Két évvel ezelőtt írtam egy igényes nyelvezetű cikket egy zenekarról, a Caesar’s Breadről. Néhányan biztosan emlékeznek rá, ugyanis rajtam kívül…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Titkos barátok

Mindenkinek van valami kis puha, bújós állatkája, esetleg párnája, amit már kiskora…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

Gyertyák és medvék

Bizonyára sokan egyetértetek velem, hogy elég volt a hosszú, hideg télből, itt…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

Beszélő költészet

Ma csatlakoztunk az irodalmárok órájához, ahova rajtunk kívül Magyari Andrea (író-fordító) és…