SPORT-E A SAKK?

0225

Ez a kérdés foglalkoztat nap mint nap, mivel sok ember megkérdőjelezi kedvenc játékom létjogosultságát sportként. Valójában ez egy bonyolult, összetett, nézőponttól is függő kérdés.

Nyilvánvalóan a sakk nem olyan értelemben vett sport, mint a foci, a kézilabda, a kosárlabda vagy akár a tenisz. Tehát nem egy „látványsport”, de még csak nem is fizikai sport. Ellenben a szellemi sportok közé sorolható, amit az is bizonyít, hogy szerepel a pekingi Szellemi Világjátékok játékai között. Kérdem én, ha a bridzs és a go sportnak számít, akkor a sakk miért ne számítana annak?

Annál is inkább, mert a sakk – legalábbis az emberek számára – a végtelen lehetőségekről is szól, ami szintén sportmivoltát bizonyítja, hisz például egy focimeccsnek – de akármilyen sportnak – is megannyi kimenetele lehet.

0225

A másik probléma az adott kérdéssel kapcsolatban a fentebb említett „nem látványsport”-jelenség. Értem ezalatt azt, hogy az átlagember számára a sakk unalmas, ráadásul sokuk egyáltalán nem is érti a szabályokat, így azt sem, hogy mi folyik a táblán. Ez így van, ezt el kell ismerni. Nyilván ezek nem mondhatóak el egy olyan sportágról, mint mondjuk a foci, amit még egy kutya is megért, mert olyan egyszerűek a szabályok és maga a játékmenet is. Talán ebben is rejlik a sakk „misztikuma”, különlegessége, hogy ez egy külön világ, amit a kívülálló nem érthet, így emiatt nem is nagyon ismerik el sportként.

Azonban a sport egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy fejleszti az ember bizonyos képességeit. Fizikai sportoknál ez főleg a fizikai tulajdonságokban mutatkozik meg, de nyilván fejleszti a küzdőképességet, és más egyéb emberi tulajdonságokat is. Utóbbiakat a sakk is ugyanígy erősíti, hisz ugyanúgy meg kell küzdeni a győzelemért (ha nehéz ezt elhinni, akkor csak annyit mondok, hogy vannak akár 6 órás sakkmeccsek is, ami eléggé elképzelhetetlen más sportoknál…). Ám a sakk inkább a szellemi képességeket fejleszti, ami sokkal nagyobb segítség lehet a mindennapokban és a tanulásban, mint a fizikai erő.

Így azt gondolom, hogy ha nem is a klasszikus értelemben véve, de igenis sport a sakk.

Csonka Balázs