KELET ÉS NYUGAT EGY PAPLAN ALATT

21664_10201813505043889_893665139_n

Ugyanazon a földön élnek, mégis teljesen mások. A viselkedésük, kinézetük, kultúrájuk… Hozzánk inkább a nyugati kultúra áll közelebb. Európában a legnyugatiasabb országnak talán Németországot lehet mondani. Keleti példának pedig Japánt említeném.

Ha egymás mellé állítanánk egy német nemzetiségű nőt és egy japánt, óriási különbséget vennénk észre. A német vonások igen erőteljesek. Nagyobb a testalkatuk, ezt a magasságuknak köszönhetik. Ezzel ellentétben a japánok kistermetűek, és finomabb vonásaik miatt törékenyebbnek tűnnek. A szemük kicsit ferdébb, mint nyugaton, és a bőrtónusuk is más. A keleti országokban nem valami elterjedt a világos hajszín. Fekete vagy nagyon barna jellemző az ázsiaiakra. Viszont nyugat felé már a világosabb hajú emberek hódítanak. Összefoglalva, az europidok és mongoloidok különbözőek.

21664_10201813505043889_893665139_n

A viselkedésükben is sok az eltérés. Ha üzletet szándékozunk kötni egy japán nagyemberrel, inkább mindenre készüljünk fel. A meghajlás fontos, mivel így mutatod ki a tiszteletedet, főleg az öregeknek. Soha ne próbálj japánul tárgyalni, hiszen úgysem jöhetsz jól ki belőle. Fontosnak tartják az udvariasságot, és nagyon igényesek. Furcsán előkelő egy banda, csak mert „elvileg” magasabban vannak nálunk. Keleten nem éri meg viccet mesélni, mivel a nevetés helyett lenéző és nem értő tekinteteket fogsz kapni. Kicsi termetükhöz képest néha elvesztik a fejüket. Elvárják a kritikát, de nagyon nehezen viselik. Míg a nők visszahúzódóbbak és érzékenyek, a férfiak lényegre törőek és szigorúak. Ez talán a társadalmi szintek közötti szakadék hibája. Itt nem beszélhetünk nagyon a nők jogáról, mivel teljesen más a rangsor, mint felénk.

Nyugaton egy tárgyalás teljesen másképp folyik. Nem figyelnek túlzottan az etikettre, csak mondják a magukét. Sokkal barátiabb és hangosabb egy német társalgás, mint amihez mi hozzá vagyunk szokva. Előfordul, hogy sokkal határozottabb nővel találkozol, mint férfival, ezért nem lepődök meg, ha valaki azt mondja, hogy a német nők ijesztőek. Hatalmas a szívük és közvetlenek, mégis olyan hangsúllyal és érdekes viselkedéssel közelednek hozzád, amitől hirtelen egy kicsit meghátrálsz. Utána esik csak le, hogy szegény néni csak sütivel kínál, és nem akar eltaposni, mint egy dömper.

De most már teljesen megváltozott a helyzet, mióta a nyugati és a keleti felek egyre jobban közelednek egymáshoz. És ez remélhetőleg jó hatást fog gyakorolni a Földre.

Soós Sára