Fanatizmus

Mix
PEOPLE TEAM tábor

Hogy mit jelent a fanatizmus? Erre nehéz válaszolni, mivel sokféleképpen lehet értelmezni. Elsősorban vallási meggyőződés, bár közhasználatban inkább egy eszme iránti túlzott elkötelezettség, kritikátlan ragaszkodás, megszállottság, elvakultság. Talán legegyszerűbben úgy lehet megfogalmazni, hogy rajongás. A fanatikus embert nem lehet meggyőzni arról, hogy amihez ragaszkodik, az nem észszerű, saját álláspontját képtelen módosítani. Néha ingerülten elutasítja az ellentétes véleményt, rosszabb esetben ez gyűlölettel párosul.

Hogyan mutatkozik meg a fanatizmus a valóságban? Millió meg egy formája lehet. Saját magam egyik legnagyobb fanatizmusa a kedvenc csapatom, a Real Madrid. Az összes füzetem, a tolltartóm, sok írószerem, több pólóm és mezem, a párnám és a telefontokom is realos. Ha erre a kedves Olvasó azt mondja, hogy ez még nem fanatizmus, akkor elmesélek egy történetet: 2014. május 24., szombat, este fél 11. A Bajnokok Ligája döntőjében kedvenc csapatom egygólos hátrányban van a városi rivális, az Atlético Madrid ellen. Mindennel próbálkoztak, de sehogy sem akart összejönni az egyenlítés. A rendes játékidő utolsó 10 percét már letérdelve néztem, könyörögtem, hogy valami csoda folytán egyenlítsenek. Majd jött a 93. perc, amikor áttört a gát, és kiegyenlítettek! Teljesen önkívületi állapotba kerültem: örömömben felugrottam, ezután összevissza ugráltam, mint egy 5 éves kisgyerek, aki ajándékot kap, emellett még sikerült az ajtónak is nekirohannom, mivel már alig láttam az örömkönnyektől (pedig ez még csak az egyenlítés volt!). A többi meg, ahogy mondani szokták, már történelem: a Real Madrid 12 év után végre megszerezte a várva várt Tizediket. A barátaim, akikkel a meccset közösen néztem, megkérdőjelezték az elmeállapotomat a gólt követő tetteim miatt, de én ezt csak ennyivel magyaráztam: „Ez a fanatikus szurkolás.”

Ha már foci, akkor itt kell megemlítenem a fanatikus szurkolók egyik legnagyobb ellentétét: a Real Madrid- és a Barcelona-fanok közti ellenérzést. Ebben az a furcsa, hogy a két csapat játékosai – akik igazán versengenek a másikkal – tisztelik egymást, ellenben a szurkolók nagy része utálja a másikat, vagy ha nem is a személyiséget, akkor az álláspontját, a szeretett klubját. Sajnos ez az ellentét sok verekedéshez, balesethez, rosszabb esetben stadionbeli halálhoz vezetett már. A focivilágban több klub között is van hasonló ellentét, csak nem ilyen mértékűek.

Ez a fanatizmus rossz oldala, amikor két különböző oldal feszül egymásnak. Ez sok más területen is megmutatkozik, például a fentebb említett vallásban. A keleti és a nyugati világnézet merőben eltérő, emiatt alakulhatott ki a szeptember 11-gyel kezdődő „War on Terror”, ami azóta is dúl. Az iszlám fundamentalisták egy része abban hisz, hogy bizonyos jótett(ek) esetén jutalomban részesülnek a túlvilágon. És mi más lehetne jótett, ha nem az ellenség legyőzése? Ez gyakran akár öngyilkos merényletek képében is megjelenhet, és semmi sem veszélyesebb annál, mint amikor az emberi élet szentségét feláldozzuk a fanatizmus oltárán.

Térjünk vissza a fanatizmus pozitív oldalára… Az előző volt a saját történetem, de ez megmutatkozhat még millió formában. Lehet egy személy iránti rajongás is (például egy évfolyamtársam minden Takács Nicolas-koncertre elmegy, pedig már mindent tud róla, az összes számát kívülről ismeri), de akár egy könyvnek vagy egy történetnek is lehetnek fanjai, akik minden nyáron újraolvassák kedvenc könyvsorozatukat.

Itt, a PT-táborban is vannak fanatikus emberek, többféle értelemben. Van, aki él-hal a táborért (pl. a táboroztatók), de vannak, akik a csapatprogramokon fanatikusan szurkolnak a társakért, esetleg még annak az árán is, hogy a buzdító ordítás (lányoknál inkább sikítás) miatt másnap alig lesz hangjuk.

Így azt gondolom, hogy ha különböző formákban is, de a fanatizmus mindenhol jelen van az életben.

Csonka Balázs

KecskeNEWSás-archívum – 2014

A pénz boldogít?
Fanatizmus

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Haj, Villő!

– Képzeld, jött egy új kislány az oviba! – újságolta Nagypapának Matyi. – Tényleg? Hogy hívják? – Villő. – Hát…
PEOPLE TEAM tábor

Mi lenne, ha a tábor télen működne?

Igencsak érdekes lenne, ha a PEOPLE TEAM-tábort télen tartanák. Most erről írok néhány mondatot. Ha most tél lenne, nyilván nem…
PEOPLE TEAM tábor

A császárkalács tovább hasít

Két évvel ezelőtt írtam egy igényes nyelvezetű cikket egy zenekarról, a Caesar’s Breadről. Néhányan biztosan emlékeznek rá, ugyanis rajtam kívül…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor
Mix

Senki sem tökéletes

A megfelelő személy számára persze lehetsz tökéletes, de ha jobban belegondoltok, a…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

A kicsivel nem megy

Kedves Télapó! Dávid vagyok, egy hatéves fiú. Kérlek, ne hozz semmilyen ajándékot…
PEOPLE TEAM tábor
Mix

Csalni nem ér

Kedves Jézuska és munkatársai! Nagyon remélem, hogy idén eljuttok hozzánk! Jézuska, a…