NEM ÍTÉLÜNK EL!

eloitelet

Aki élt már külföldön, az tudja, hogyan viszonyulnak a lakosok az „idegenlégiósokhoz”. Először még mindenki bizonytalan a másikkal szemben, de egy idő után megszokjuk egymást, minden furcsasággal együtt, és boldogan élünk, amíg…

Sokat éltem külföldön, és még többet utaztam. Egy hónapos koromban kiköltöztünk Veronába, Olaszországba. Nagyon pici voltam, és csak pár dologra emlékszem, de az emberekhez való viszonyomat elég olaszosra formálta. Ez meglátszik abban is, hogy a sorban állás nem a kedvencem, és beszélgetéseim során bárkit profin lefejezek a ninja-kézmozdulataimmal. Hároméves koromban jöttünk haza, de nem beszélek olaszul (sajnos), ellenben rendszeresen visszajárunk egy kis feltöltődésre.

eloitelet

Egy év nyugis óvoda után kimentünk Amerikába, és beírattak egy baptista iskola-előkészítőbe. Egy nagyon fontos dolog: nem a napsütötte Kaliforniában vagy a folyton nyüzsgő New Yorkban éltem, hanem Dixie szívében, Alabamában. Aki nem tudná, Alabama délen van; Florida, Georgia és Alabama követik egymást, hátha így elhelyezhetőbb. Akkor még nem beszéltem angolul, még köszönni se tudtam. Az osztálytársaim fele, délre való tekintettel, afroamerikai volt. Gondoltam, az európai gyerekek, akik ugyanazt élték át, amit akkor én, majd segítenek. De a sors iróniája, hogy ők voltak azok, akik a végtelenségig ki nem állhattak. A „segítőim” egy afroamerikai lány, Asia, és egy mexikói lány, Maria voltak. Engem is meglepett először ez a furcsa barátság, de jól kijöttünk. Ők tanítottak angolul és minden fontos dologra, amit tudni kellett a suli hierarchiájáról. Megismertük egymás kultúráját. A legviccesebb az volt, amikor pizsamapartit tartottunk, és a giccses háztól a mexikói mintákkal teli házon át eljutottunk a mi teljesen hétköznapi európai házunkhoz.  Az európai kis közösségből pedig teljesen kimaradtam, és nem is beszéltem velük utána.

Az embereknek mindig is lesznek előítéleteik, nem lehet egy pillanat alatt kiirtani, de egy idő után már nem izgatja annyira őket, és nem foglalkoznak vele. Csak pozitívan kell hozzáállni mindenhez.

Mihócza Viki